Dezynfekcja w zakładach mięsnych

Zakłady mięsne, a więc miejsca specjalizujące się nie tylko w produkcji, ale również przetwarzaniu żywności pochodzenia zwierzęcego wymagają szczególnego podejścia w zakresie czystości oraz higieny. Szeroko pojęta branża mięsna (począwszy o rzeźni, poprzez obróbkę elementów głównych oraz pobocznych uboju, a skończywszy na rozbiorze tusz) oraz przemysł rybny (porcjowanie, filetowanie, marynowanie, wędzenie etc.) są szczególnie narażone na działanie czynników patogennych. Zalegające w najdalszych zakątkach pomieszczeń odpadki, dawno zapomniane nieczystości, a także klasyczny brak właściwej higieny – wszystko to może doprowadzić do poważnych problemów. Bakterie, grzyby czy drobnoustroje to wyłącznie wierzchołek góry lodowej. Nieodpowiednie np. niesterylne warunki pracy warunkują niemal każdy aspekt funkcjonowania zakładu. Szeroki wachlarz różnego rodzaju zagrożeń wpływa negatywnie na opinię firmy, ogranicza potencjalne grono odbiorców, zraża kontrahentów, przekłada się na płynność finansową, generuje duże straty…

Czytaj więcej

DDD – sposób na skuteczne pozbycie się szkodników

Walka z szkodnikami, bez względu na ich rodzaj, niestety jest niezwykle trudna i męcząca, a do tego, jeśli prowadzona własnymi siłami, bez zastosowania profesjonalnych środków oraz rozwiązań, może okazać się mało skuteczna. Jeśli więc chcą Państwo opuścić pole bitwy z wygraną pozycją warto powierzyć to zadanie profesjonalnej firmie.

To jedyny sposób na to, by zyskać gwarancję skutecznego pozbycia się problemu, bez narażania siebie i bliskich osób na niebezpieczeństwo. Profesjonaliści korzystają najczęściej z systemu DDD tj. dezynfekcja, dezynsekcja oraz deratyzacja. Co oznaczają te terminy? Z jakimi problemami pozwalają się uporać?

Czytaj więcej