Zakłady mięsne, a więc miejsca specjalizujące się nie tylko w produkcji, ale również przetwarzaniu żywności pochodzenia zwierzęcego wymagają szczególnego podejścia w zakresie czystości oraz higieny. Szeroko pojęta branża mięsna (począwszy o rzeźni, poprzez obróbkę elementów głównych oraz pobocznych uboju, a skończywszy na rozbiorze tusz) oraz przemysł rybny (porcjowanie, filetowanie, marynowanie, wędzenie etc.) są szczególnie narażone na działanie czynników patogennych. Zalegające w najdalszych zakątkach pomieszczeń odpadki, dawno zapomniane nieczystości, a także klasyczny brak właściwej higieny – wszystko to może doprowadzić do poważnych problemów. Bakterie, grzyby czy drobnoustroje to wyłącznie wierzchołek góry lodowej. Nieodpowiednie np. niesterylne warunki pracy warunkują niemal każdy aspekt funkcjonowania zakładu. Szeroki wachlarz różnego rodzaju zagrożeń wpływa negatywnie na opinię firmy, ogranicza potencjalne grono odbiorców, zraża kontrahentów, przekłada się na płynność finansową, generuje duże straty…
Co to jest dezynfekcja?
Dezynfekcja, czyli odkażanie to ogólna nazwa działań, których celem jest eliminacja drobnoustrojów oraz ich form przetrwalnikowych. Odpowiednio przeprowadzona skutecznie oczyszcza teren z: bakterii (także w postaci spoczynkowej), wirusów, pierwotniaków, glonów oraz grzybów. Dezynfekcja w zakładach mięsnych to nie tylko obowiązek. Regularny proces gruntownego oczyszczania miejsca oraz narzędzi pracy sprzyja utrzymaniu niezbędnej czystości oraz sterylności na każdym etapie produkcji. Wykonana przy pomocy specjalistycznego sprzętu oraz odpowiednich detergentów nie tylko usuwa zanieczyszczenia, ale również zabezpiecza powierzchnię przed przyszłym rozwojem kolejnych mikroorganizmów.
Zlokalizowane w zakładach mięsnych nieczystości, głównie resztki produkcyjne pozostawione po zakończonym etapie procesu technologicznego, stwarzają doskonałe warunki do rozwoju kluczowych grup mikroorganizmów – nie tylko bakterii i wirusów, ale również grzybów oraz pleśni. Ich cichy, aczkolwiek stopniowy rozwój nierzadko wywołuje poważne konsekwencje – zakażenia biologiczne. Procesy: utleniania, hydrolizy oraz pirolizy występujące wśród drobnoustrojów, mogą doprowadzić do uwolnienia się do środowiska substancji szkodliwych bądź nawet toksycznych. Te natomiast zawsze stanowią niebezpieczne dla zdrowia ognisko skażeń. Odkażanie miejsca pracy – zarówno pomieszczeń jak i maszyn – ma na celu utrzymanie należytego stanu higieny.
Zanieczyszczenia, na które narażona jest branża mięsna
Zanieczyszczenia występujące w branży spożywczej – w szczególności mięsnej – uwarunkowane są konkretnym profilem działalności. Każda firma narażona jest na inne niebezpieczeństwa, w zależności od zindywidualizowanej specyfikacji oraz warunków pracy. Zasadniczo możemy wyróżnić następujące rodzaje nieczystości:
- Biologiczne;
- Fizyczne;
- Chemiczne;
- Mineralne;
- Tłuszczowe;
- Białkowe;
- Węglowodanowe;
- Kamień wodny;
- Mieszane.
Wśród zanieczyszczeń występujących w zakładach mięsnych dominują pozostałości surowców bądź produktów, drobnoustroje, a także szereg substancji osadzających się przypadkowo np. kurz. Znaczne problemy stwarzają jednak mikroorganizmy. Panujący w poszczególnych pomieszczeniach klimat sprzyja ich szybkiemu namnażaniu. Czym więcej żywych drobnoustrojów, tym trudniej usunąć zanieczyszczenia.
Co możemy dla Ciebie zrobić?
Rateco to firma z wieloletnim doświadczeniem, specjalizująca się m.in. w kompleksowej dezynfekcji. Eliminacja szkodliwych mikroorganizmów oraz ich form przetrwalnikowych obejmuje nie tylko powierzchnie płaskie (ściany oraz podłogi), ale również elementy linii produkcyjnych, maszyny, a także narzędzia powszechnie wykorzystywane w zakładach mięsnych. Szeroki wachlarz specjalistycznych rozwiązań w zakresie gruntownego oczyszczania wybranych miejsc oraz sprzętu umożliwia dobór najefektywniejszego z nich – dopasowanego bezpośrednio do potrzeb Kontrahenta. Przeprowadzana przez Rateco dezynfekcja charakteryzuje się wysoką skutecznością oraz maksymalnym bezpieczeństwem. Praca w oparciu o starannie wyselekcjonowane detergenty oraz specjalistyczny, zaawansowany technicznie, a zarazem technologicznie sprzęt sprzyja szybkiemu, ,dokładnemu oczyszczaniu nawet najbardziej uciążliwych, trudnodostępnych miejsc.
Dezynfekcja zgodna z zasadami systemu HACCP
Od stycznia 2006 r. wszystkie przedsiębiorstwa spożywcze, w tym również zakłady mięsne, zobowiązane są do stosowania zasad systemu HACCP. Jednostki mające styczność bezpośrednio z żywnością winne są ponadto dostosować się do przepisów zawartych w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia. Zasady HACCP sprowadzają się do szeroko pojętego bezpieczeństwa w miejscach produkcji żywności, ze szczególnym uwzględnieniem wykrywania oraz eliminacji zagrożeń biologicznych, chemicznych oraz fizycznych. Przeprowadzana przez Rateco dezynfekcja uwzględnia nowoczesne rozwiązania – metody, detergenty, urządzenia oraz narzędzia – niezbędne do utrzymania wzorowej czystości, z jednoczesnym zachowaniem należytego bezpieczeństwa.