Audyty biologa terenowego stanowią obecnie standardową część systemów zabezpieczania obiektów przed szkodnikami. Stan i utrzymanie budynków wraz z ich otoczeniem, praktyki oraz warunki w zakładach w zakresie procesów przyjmowania surowców, produkcji i magazynowania, powinny być poddawane regularnej inspekcji pod względem zagrożeń biologicznych. W szczególności dotyczy to zakładów związanych z produkcją, przetwarzaniem i magazynowanie żywności. Potwierdzają to wymogi standardów bezpieczeństwa żywności, m.in. BRC FOOD (British Retail Consortium), IFS (International Food Standard), według których inspekcja biologa terenowego ma charakter obowiązkowy.
Audyt biologa terenowego dedykowany jest przede wszystkim dla firm i zakładów:
- posiadających lub planujących wdrożyć standardy BRC, IFS,
- chcących udoskonalić system zabezpieczenia obiektów przed szkodnikami,
- mających problemy ze szkodnikami, wynikające z nieskutecznego lub niewłaściwego działania firmy DDD, z którą obecnie współpracują.